سمكة التيس
سمكة التيس |
بتتواجد سمكة التيس فى البحر المتوسط طوال العام ، ولكن الاحجام الكبيره تتواجد من بداية شهر 11 الى منتصف شهر 6 ، وبعدها تتواجد التيوس ولكن باحجام اقل حوالى ربع كيلو الى نص كيلو ويطلق عليها ( بعارير ) مفرد ( بعرور ) .
صيد سمك التيوس
يفضل صيد أسماك التيوس ليلا ، وهى سمكة وعر مثلها مثل الشراغيش ، لذلك نصطاد بجوار الوعر والبلوكات .
ونستخدم لصيد سمك التيوس شتاءا بوصة لاتقل عن 7 متر ، وذلك حتى شهر 3 ، اما فى باقى الموسم فيفضل الصيد ببوصة 5 متر .
ونستخدم لصيد سمك التيوس شتاءا بوصة لاتقل عن 7 متر ، وذلك حتى شهر 3 ، اما فى باقى الموسم فيفضل الصيد ببوصة 5 متر .
سمكة تيس |
أفضل طعم ل سمك التيس
يتحدد الطعم لصيد سمكة التيس حسب درجة حرارة الجو ، فتجد أشهر البرودة الشديدة تختلف عن اشهر الربيع .
فمثلا من اواخر شهر 12 الى شهر 2 عز البرد ، اذا اردت ان تستمتع بصيد الاحجام المحترمة من سمك التيوس ، فعليك بإستخدام ( التكنى ) ، وهو نوع من انواع الكابوريا يشتهر بلونه البنى الداكن وقراصاته الغليظة ، حيث يتم تقطيع قرصات التكنى وارجله وتكسيرهم واستخدامهم كزفر فى الماء .
طريقة صيد سمك التيس :
نستخدم في سمك التيوس بوصة لاتقل عن 7 متر شعر القرمة المستخدم 50 ، يتم لف شعر القرمة ابتداءا من الكعب الى لبلوب البوصة ، وطبعا لازم تكون بوصة نوع محترم علشان ما تتكسرش ،
فلة متوسطة او حسب حالة البحر ، و يمكن تكبير الفلة اذا كانت المياه بها حركة كبيرة ، ونرمي بسنارة -سلاح- واحدة مقاس 2 بكرش ، شعر الترميل 40 لا يقل طول الفرد عن 1.5 او 1.75 سم
، يتم تقطيع التكنى بالمقص الى اجزاء حسب حجمها ، يتم تطعيم قطعة من التكنى على السنارة .
تكون مزفر قبليها برجول وقراصات التكنى ، وتقرص على الفلة ، يعنى ما تخليهاش تمشى مع المية ، وسيب الفلة بالفسفورة تغطس خالص لما ياكل عليك ، وانت بترد على السمكه ترد بعد ما تغطس ردة قوية جدا ، وما تريحش ايدك لو حسيت انه معاك ، يعنى تخطفه من عند الوعر ، وكل ما يشد معاك اوعى تريح ايدك نهائى ، لانك لو ريحت ايدك ، ولبلوب البوصة نزل منك المية ، قول كدة عليه العوض فى التيس ، حيقطع حيقطع لأنه بيدخل وسط الصخور ويتمسك بيها .
تكون مزفر قبليها برجول وقراصات التكنى ، وتقرص على الفلة ، يعنى ما تخليهاش تمشى مع المية ، وسيب الفلة بالفسفورة تغطس خالص لما ياكل عليك ، وانت بترد على السمكه ترد بعد ما تغطس ردة قوية جدا ، وما تريحش ايدك لو حسيت انه معاك ، يعنى تخطفه من عند الوعر ، وكل ما يشد معاك اوعى تريح ايدك نهائى ، لانك لو ريحت ايدك ، ولبلوب البوصة نزل منك المية ، قول كدة عليه العوض فى التيس ، حيقطع حيقطع لأنه بيدخل وسط الصخور ويتمسك بيها .
الطعم الثانى لسمكة التيس هو البرغوت ، ودة استخدامه بيكون طول السنة ، يعنى ممكن تستخدمه فى عز البرد ، بس طبعا الافضل تستخدم التكنى ، لكن ساعات ما بتلقتهوش ، او ما متعرفش تجيبه ، فنضطر لاستخدام البرغوت ، واهم حاجة فى الصيد بالبرغوت الزفر .
طريقة اعداد الزفر:
حتشترى كيلو برغوت من السوق لانه ارخص بكتير من شرائه من محلات الصيد ، بس دور على البرغوتة الصابحة الطازة .
حتروح البيت حتفضى كيلو البرغوت فى اى حاجة ، وتبداء عملية فرزه ، بمعنى انك حتطلع البرغوتة الكبيرة المحملة وتركنها على جنب ، دى حتبقى الطعم بيبقى حوالى ربع كيلو او اقل ، وبعد ما تخلص فرز ، حتشيل البرغوت الكبير فى التلاجة فى ورق جرايد ، بلاش تحطه فى كيس نايلون .
حيفضل عندك باقى البرغوت ، حتحطه فى كيس نايلون ، وتحط عليه معلقة سبيرتو او ربع كباية مية بسكر مركزة ، وتقلبهم فيه وتختار حتة شمس وتعلق الكيس دة فيه ، وتاخده معاك وانت رايح تصطاد ، بس ابقى لفه فى كام كيس لو حتركب مواصلات لان ريحته حتبقى صعب اوى .
طريقة صيد سمك التيس
زى ما قلنا بوصة لاتقل عن 7 متر ، شعر القرمة 50 فلة متوسطة ، الترميل بجوز واسع فردة 2 متر وفردة متر ونص سنار 7 بكرش شعر 35 .
اول ما توصل للمكان اللى حتصطاد فيه ، زفر بقطع من الزفر اللى انت جهزته قبل ما تفرد البوصة ، وكل ربع ساعة ارمى قطعة من الزفر ، وبعد ما ربنا يكرمك ، ويطلع معاك سمكة تيس ، ارمى بردو قطعة من الزفر ، بس زى ما قلنا ، اول ما الفلة تنزل خالص ، ترد ردة عفية جدا ، بحيث انك تخطفه فى الردة دى ، ميلحقش يدخل الصخور (الوعر).
نفس الكلام اللى فوق دة ، حنعمله بعد شهر 3 ببوصة 5 متر ، لان فى الوقت دة المية بتكون دفت شوية ، فبنلاقي سمكة التيس بتحب تمسك الاثر فى الوقت دة .
اتمنى انى اكون عرفت اشرحلكم حاجة تفيدكم
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته..
طبعا لو غاوي صيد زيي لازم تزور صفحة تعلم صيد السمك واذا بتتعب من صيد التسقيط يبقي اكيد محتاج تعرف علاج دوار البحر
طبعا لو غاوي صيد زيي لازم تزور صفحة تعلم صيد السمك واذا بتتعب من صيد التسقيط يبقي اكيد محتاج تعرف علاج دوار البحر