مواسم صيد سمك البحر المتوسط
دليل الصياد في الإسكندرية
إسكندرية يعني بحر، والبحر هنا مش مجرد ميا وملح ، البحر ده رزق وحياة وحكايات، وصيد السمك له أصول ومواسم مايعرفهاش غير الصيادين وعشاق البحر. لو نفسك تجرب صيد في إسكندرية أو حتى تعرف السر، تعال معايا نشوف حكاية مواسم الصيد .
يتميز البحر المتوسط بتنوعه البيولوجي الغني، مما يجعله وجهة مفضلة للآلاف من الصيادين الهواة والمحترفين على مدار العام.
سآخذك هنا في جولة حول مواسم صيد أهم أنواع الأسماك في هذه البقعة الجميلة، مع التركيز على ما يهم الصيادين في الإسكندرية تحديدًا.
مع العلم أن هذه المواسم قد تتشابه إلى حد كبير في الدول الشقيقة المطلة على البحر المتوسط ، مثل ليبيا وتونس، لكن التفاصيل المحلية تظل هي الأهم :
![]() |
| مواسم صيد السمك فى البحر المتوسط |
لماذا معرفة المواسم مهمة؟
وفهم موسم التكاثر مهم ؟
السبب الرئيسي لمعرفة وفهم موسم التكاثر هو الحفاظ على الثروة السمكية ، فأغلب الأسماك تبدأ في التكاثر مع بداية الربيع ، وتحديدا من أوائل شهر مارس (3) وحتى نهاية شهر أبريل (4) من العام الميلادي .
و خلال هذه الفترة الحرجة ، تضع الإناث بيضها لضمان استمرار النوع ، ومع الصيد الجائر في هذا الوقت لا يقل عدد الأسماك فحسب، بل يهدد المخزون السمكي للأعوام القادمة.
لذلك فإن معرفة هذه الفترة والالتزام بأخلاقيات الصيد (وربما القوانين المحلية التي تنظم الصيد) هو ضرورة و مسؤولية لكل صياد للحفاظ على هذه النعمة للأجيال القادمة .
![]() |
| سمك بوري |
مواسم مواسم صيد السمك في اسكندريه
الصيف: موسم الخير
الصيف في إسكندرية بيبقى الجو حر، بس البحر بيبقى مليان خير. من شهر مايو لحد أكتوبر، البحر بيسخن والسمك بيظهر على الوش. أهم حاجة بتصطادها في الوقت ده هي الأسماك السطحية.
الماكريل: ده بيبقى موجود بكثرة، وبيبقى صيده سهل وممتع.
التونة والباغا: الأسماك دي بتظهر في الشهور دي، وبيبقى صيدها تحدي كبير ومحتاج قوة وصبر.
الدنيس والقاروص: الأسماك دي بتفضل الميا الدافية، وبتكون موجودة في المناطق الصخرية، وصيدها محتاج خبرة.
طبعًا، في الصيف، الناس بتحب تصطاد من على الكورنيش أو من المراكب القريبة، والأكل بعد الصيد بيكون له طعم تاني خالص.
الشتاء: الموسم الأصيل
الشتاء في إسكندرية يعني برد ورياح، والبحر بيبقى هايج. بس الصيادين الأصليين بيقولوا إن ده موسم السمك الأصيل. الأسماك في الشتاء بتنزل لأعماق أكبر، وصيدها بيبقى صعب شوية، بس السمك نفسه بيبقى طعمه أحسن.
القاروص: ده ملك الشتاء، وبيبقى حجمه كبير وطعمه تحفة.
المرجان والبربوني: الأسماك دي بتظهر في الشتاء، وبتكون موجودة في الأماكن الرملية والطينية.
الجمبري: موسمه بيبدأ مع نهاية الخريف ويدخل في الشتاء، وبيبقى صيده من الحاجات اللي بتجيب رزق كويس.
الصيد في الشتاء محتاج صبر ومعدات أقوى، وبيبقى أغلب الصيد من المراكب اللي بتدخل في عمق البحر.
الربيع والخريف: المواسم الانتقالية
الفترات دي بتكون فرصة لصيد أنواع معينة من السمك، وبيبقى الجو حلو، وده بيخلي الصيد ممتع.
الربيع: السمك بيبتدي يتحرك من الأعماق، وبيظهر البوري والدنيس والمرجان.
الخريف: بيبقى موسم هجرة لبعض أنواع السمك، زي التونة، وبيبقى الصيد في الوقت ده ممتع جدا.
واذا اردت تنظيمها بالشهور من خبرة الصيادين فإليك الترتيب الدارج بين للمحترفين :
عادة تتوفر الأسماك بكميات كبيرة و يكون صيدها اسهل في الأشهر التي تنتهي بالحرف ( ر ) وهي :-
( سبتمبر - أكتوبر - نوفمبر – ديسمبر – يناير - فبراير ) .
في شهري ( إبريل و مايو) تكثر اسماك الدنيس .
من شهر ( سبتمبر )، وحتى اخر شهر ( ديسمبر ) يتوفر الجمبرى بكميات وأحجام كبيرة .
في شهري (أكتوبر و نوفمبر) تكثر اسماك الهامور .
في خلال أشهر (نوفمبر ) و ( ديسمبر ) و ( ويناير ) تكثر اسماك الدراك
ولا ننسي أن هناك أسماك تتوافر طوال العام حتي وان قلت كمياتها مثل ( سمك الشراغيش - سمك الوقار " الهامور " ) .
من شهر ( سبتمبر )، وحتى اخر شهر ( ديسمبر ) يتوفر الجمبرى بكميات وأحجام كبيرة .
في شهري (أكتوبر و نوفمبر) تكثر اسماك الهامور .
في خلال أشهر (نوفمبر ) و ( ديسمبر ) و ( ويناير ) تكثر اسماك الدراك
ولا ننسي أن هناك أسماك تتوافر طوال العام حتي وان قلت كمياتها مثل ( سمك الشراغيش - سمك الوقار " الهامور " ) .
في النهاية صيد السمك في إسكندرية مش بس هواية، ده فن وحرفة وتاريخ.
كل سمكة ليها حكاية، وكل موسم له أسراره. لو عايز تعرف إسكندرية بجد، لازم تنزل البحر وتجرب إحساس الصيد .
لو غاوي صيد زيي لازم تزور صفحة تعلم صيد السمك واذا بتتعب من صيد التسقيط يبقي اكيد محتاج تعرف علاج دوار البحر

